Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

12 Mayıs 2015 Salı

Kayrevan Sidi Ukbe Ulu Cami


          Ukbe b. Nafi'nin Afrika'da yaptığı fetihleri okuyordum ki Tunus'ta inşa ettirdiği camiyle ilgili çok güzel bilgilere ulaştım, bu bilgileri sizlerle de paylaşmak istedim, belki ileride bir gün gitme imkanımız olur. 
          Afrika kıtasında ezan sesinin ilk yükseldiği yer olarak bilinen Tunus'taki tarihi "Kayravan Sidi Ukbe Ulu Camii", 1343 yıldır ihtişamını koruyor. Afrika kıtasının en büyük ibadet merkezlerinden Kayravan Ulu Camii, İslam âleminin ilim merkezlerinden biri olan ve tarihi mirasıyla ülkenin kültür başkenti kabul edilen Kayravan'da 7'nci yüzyılda inşa edilmiş. Kayravan şehrinin de kurucusu olan Emevi Devleti'nin Afrika Valisi Ukbe bin Nafi tarafından 671 yılında inşa ettirilen ve 9. asırda son halini alan cami, günümüze kadar birçok kez onarılmasına rağmen ihtişamını ve aslını muhafaza etmiş. Kuzey Afrika mimarisinin en güzel örneklerinden kabul edilen 35 metre yüksekliğindeki minaresi, üzerinde yükseldiği 365 sütunu ve 16'ncı yüzyılda Osmanlı Devleti'nin miras bıraktığı eşsiz motiflerle süslenmiş, oyma kapılarıyla asırlara meydan okumuş ve okumaya devam ediyor.

Tarihi şehirde, Ulu Cami'nin minaresinden yüksek bina yapılmıyormuş. Minarenin alemi ise cam fanus içinde korunuyor. Caminin iç kısmında duvarlara ince ince işlenmiş birer sanat eseri değerindeki nakışlar ve bölgede ender görülen vitraylar görenleri büyülüyor.


          Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyormuş ve 2009 yılında İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından "İslâm Kültür Başkenti" seçilmiş Kayravan.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder